page-header

Αντλίες θερμότητας και συστήματα κλιματισμού Vrf σε Ξενοδοχείο στο Ρίμινι, Ιταλία

Αντλίες θερμότητας και συστήματα κλιματισμού Vrf σε Ξενοδοχείο στο Ρίμινι, Ιταλία

Εγκατάσταση συστήματος VRF της MITSUBISHI ELECTRIC

Δεν είναι εύκολο μερικές φορές για τα συστήματα κλιματισμού να προσαρμόζονται ώστε να ταιριάζουν στις δημιουργικές ιδέες των αρχιτεκτόνων και των σχεδιαστών, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό όταν κάποιος συμμετέχει, γίνεται μέρος της έμπνευσής του και δημιουργεί ένα σύστημα εγκαταστάσεων που είναι αρκετά ευέλικτο για να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις απαιτήσεις. Όπως και στην περίπτωση ενός ασυνήθιστου και γοητευτικού ξενοδοχείου, που σίγουρα ο σχεδιαστής του το απογείωσε με την τεχνογνωσία και την ικανότητά του.

Ένα μάλλον ορθολογιστικό κτίριο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, ανακαινίσθηκε και άλλαξε ριζικά την εσωτερική του διακόσμηση με μερικές έξυπνες και μάλλον απροσδόκητες σχεδιαστικές επιλογές από τους αρχιτέκτονες. Το ξενοδοχείο καλύπτει συνολική έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων, εκτείνεται σε τρεις ορόφους συν ένα ισόγειο και ένα υπόγειο, με 34 δωμάτια, 9 σουίτες, δύο αίθουσες συνεδριάσεων, καθώς και μια αίθουσα δεξιώσεων και ένα μπαρ.

 

Κλιματισμός

Οι λύσεις που εφάρμοσαν οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ορισμένα δύσκολα προβλήματα όσον αφορά την ενσωμάτωση του συστήματος κλιματισμού, το οποίο έγινε ακόμη πιο περίπλοκο από τις προσδοκίες του αρχιτέκτονα, με τις οποίες συμφώνησαν και οι ιδιοκτήτες με σκοπό να επιτύχουν υψηλά επίπεδα άνεσης όπως αρμόζει με το συγκεκριμένο κτίριο.
Ως εκ τούτου, ο μελετητής του συστήματος εγκατάστασης κλιματισμού ήταν υποχρεωμένος να αναζητήσει λύσεις που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες αυτές και επίσης να επιτρέψουν την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων ενεργειακής απόδοσης προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα, εκτός από τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο ιδιοκτήτης και ο αρχιτέκτονας ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν για την εφαρμογή των λύσεων που πρότεινε ο μελετητής του κλιματισμού.
Ο αρχιτέκτονας είχε μεγάλη εμπειρία σε διεθνή έργα όπου ο κλιματισμός είναι θέμα υψίστης σημασίας για τη συνολική ποιότητα των εργασιών και ήταν πολύ πρόθυμος να εγκαταστήσει εξελιγμένα συστήματα διανομής αέρα, χρησιμοποιώντας γραμμικά στόμια που τοποθετούνται στην ψευδοροφή πάνω από τα παράθυρα και φέρουν ανάλογες εγκοπές ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του ψυχρού ή ζεστού αέρα.

Η επιλογή ενός συστήματος εγκατάστασης ικανού να ανταποκριθεί στις πολλαπλές απαιτήσεις που θέτουν οι ιδιαιτερότητες και ο ισχυρός χαρακτήρας του κτιρίου, καλύφθηκε με την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας μεταβλητής παροχής ψυκτικού μέσου VRF (variable refrigerant flow) που παράγονται από τη Mitsubishi Electric.
Αυτά τα συστήματα αποδείχθηκαν ευέλικτα και ανταποκρίνονται με επιτυχία στις συχνά μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και σχεδιασμούς του αρχιτέκτονα ήταν δε σε θέση να παρέχουν επίπεδα ενεργειακής απόδοσης από τα υψηλότερα στην αγορά.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που αποδείχτηκε ανεκτίμητο ήταν η μεγάλη γκάμα των εσωτερικών μονάδων με αεραγωγούς, που πετυχαίνουν μεγάλη απόδοση στη διανομή του αέρα, συνοδευόμενη από ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα θορύβου, μια προϋπόθεση που είχαν τονίσει ξεκάθαρα τόσο ο αρχιτέκτονας όσο και οι ιδιοκτήτες.

 

Το σύστημα παροχής αέρα

Σημαντική έρευνα διεξήχθη κατά την αξιολόγηση των συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διανομή του αέρα τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και στα δωμάτια, προκειμένου να επιτευχθούν απολύτως άψογες συνθήκες.

Η επιλογή που έγινε για τη χρήση γραμμικών στομίων ήταν το αποτέλεσμα του διπλού στόχου που θέσαμε, αφενός για να επιτύχουμε το «αόρατο» των εξαρτημάτων του συστήματος και αφετέρου για να επιτύχουμε ομοιόμορφες συνθήκες θερμοκρασίας και κυκλοφορίας αέρα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
Για παράδειγμα στα δωμάτια, μια εσωτερική μονάδα Mitsubishi Electric είναι εγκατεστημένη πάνω από το μπάνιο και συνδέεται με αεραγωγό που τροφοδοτεί τα γραμμικά στόμια εγκατεστημένα στην ψευδοροφή πάνω από το παράθυρο.

Έτσι ο αρχιτέκτονας κατάφερε να αποφύγει το κατέβασμα της οροφής στην είσοδο που πλέον απορρίπτεται από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική χώρων για έργα που στοχεύουν στην προσφορά υψηλού επιπέδου φιλοξενίας. Ο αέρας επιστρέφει από καμπύλα γραμμικά στοιχεία τοποθετημένα στους τοίχους που χωρίζουν το μπάνιο από το χωλ της εισόδου. Ο εξαερισμός για τα μπάνια γίνεται χρησιμοποιώντας στόμια τύπου δισκοβαλβίδας που συνδέονται με εύκαμπτους αεραγωγούς σε έναν ακουστικά μονωμένο εξαεριστήρα στην οροφή.

 

Αποτελέσματα και εκτιμήσεις

Μπορούμε να πούμε ότι η εφαρμογή των συστημάτων VRF σε σχέση με τις αρχιτεκτονικές επιλογές είναι επιτυχής και ότι αυτό το αποτέλεσμα κατέστη δυνατό καθώς χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα απ’ ευθείας εκτόνωσης, με ψυκτικό μέσο R-410A και εύκαμπτους αεραγωγούς μικρών διαμέτρων.

 

Αναλυτικά στο ξενοδοχείο εγκαταστάθηκαν 6 εξωτερικές μονάδες City Multi της σειράς PUHY-P, 52 εσωτερικές μονάδες οροφής κρυφής τοποθέτησης, 6 εσωτερικές μονάδες επίτοιχης τοποθέτησης, 3 εσωτερικές μονάδες οροφής τύπου κασέτας και ένας εναλλάκτης θερμότητας της σειράς Lossnay.

 

Δείτε το case study.