page-header

Γεωθερμία

 • Θεωρία

  Θεωρία Γεωθερμίας

  H Δέλτα Τεχνική είναι η εταιρεία που κατέχει τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία σε εφαρμογές γεωθερμίας στη χώρα μας. Ξεχωρίζει χάρη στην εμπειρία της να βελτιστοποιεί τη σχεδίαση κι εγκατάσταση ανάλογα με τις ιδιαίτερότητες κάθε μίας εφαρμογής.

  Η γεωθερμία ξεχωρίζει από τα συμβατικά συστήματα γιατί μεταφέρει θερμότητα – από και προς το έδαφος – αντί να την παράγει, πετυχαίνοντας με αυτό τον τρόπο να καταναλώνει μόλις το ¼ της ενέργειας που θα απαιτούσε ακόμα και το πιο σύγχρονο σύστημα καυστήρα / λέβητα.

  Το έδαφος, λίγα μέτρα κάτω από τα πόδια μας, αποτελεί μια τεράστια αποθήκη ενέργειας. Απορροφά το 50% της ηλιακής ενέργειας και παραμένει σε σχεδόν σταθερή θερμοκρασία χειμώνα – καλοκαίρι. Τοποθετώντας ένα δίκτυο σωληνώσεων νερού – το αποκαλούμε γεωθερμικό εναλλάκτη – μέσα στο έδαφος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δωρεάν αυτή ενέργεια της γης.

   

  Το χειμώνα, ο γεωθερμικός εναλλάκτης απορροφά θερμότητα από τη γη και τη μεταφέρει μέσω μιας κατάλληλης συσκευής, της γεωθερμικής αντλίας, στο χώρο μας για να μας ζεστάνει. Το καλοκαίρι, το ίδιο σύστημα πολύ απλά αντιστρέφεται, απορροφώντας θερμότητα από τον κλιματιζόμενο χώρο (άρα κάνοντας ψύξη) και μεταφέροντάς την πίσω στην «αποθήκη» της γης.

  Η γεωθερμία μπορεί να εφαρμοστεί σε νέα κτίρια όλων των μεγεθών με τα ίδια οφέλη, σε μονοκατοικίες, συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών, ξενοδοχεία, θερμοκήπια ή κτίρια γραφείων, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται αυτά.

  Τα μέρη μιας γεωθερμικής εγκατάστασης παρουσιάζονται με απλό τρόπο στην επόμενη εικόνα. Στο εσωτερικό του κτιρίου η γεωθερμία συνδυάζεται άψογα με τα διαδεδομένα συστήματα υποδαπέδιας σωλήνωσης, κρυφών αεραγωγών, fan coils κ.λπ. Η κεντρική μονάδα ή αλλιώς “Γεωθερμική αντλία θερμότητας”, με μικρές διαστάσεις, τοποθετείται σε κάποιο “τυφλό” αποθηκευτικό χώρο.

  Υπόδειγμα σύνδεσης σε νέο κτίριο

   

  1. Αντλία θερμότητας

  2. Fan Coils (προερετικά και για ψύξη)

  3. Υποδαπέδια σωλήνωση

  4. Γεωθερμικός εναλλάκτης

  5. Ζεστό νερό χρήσης

   

  Η σωλήνωση στο έδαφος, που αναλαμβάνει την παραλαβή/απόρριψη θερμότητας στο έδαφος, γίνεται με κοινούς πλαστικούς σωλήνες πολυαιθυλενίου (HDPE) που έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 50 χρόνια. Η τοποθέτησή τους μπορεί να γίνει οριζόντια ή κατακόρυφα, όπως δείχνουν τα σχήματα που ακολουθούν. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν υπόγεια ή επιφανειακά ύδατα κοντά μας, μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν.

   

  Εφαρμογές γεωθερμικών εναλλακτών

  Κλειστό κύκλωμα με οριζόντιους βρόγχους

  Ο πιο συνηθισμένος κι απλός τύπος, πρώτη επιλογή σε όσα κτίρια υπάρχει αρκετή διαθέσιμη
  επιφάνεια περιβάλλοντος χώρου. Ο σωλήνας τοποθετείται σε παράλληλους «βρόγχους» και σε
  βάθος περίπου 2 μέτρων.

  Κλειστό κύκλωμα με κάθετους βρόγχους 

  Προτιμάται εκεί που ο ελεύθερος χώρος γύρω από το κτίριο είναι περιορισμένος.
  Ο σωλήνας τοποθετείται κατακόρυφα, με οπή παρόμοια με αυτή της γεώτρησης και βάθος 45-100 μ.

  Ανοιχτό κύκλωμα

  Τέτοιες εγκαταστάσεις αντλούν συνεχώς νερό από έναν επιφανειακό υδροφορέα και το επιστρέφουνσε αυτόν π.χ. ρυάκι, λίμνη, ποτάμι. Εναλλακτικά αντλούν νερό από υπόγειο υδροφορέα(γεώτρηση) και το επιστρέφουν σε άλλον όμοιο, σε κατάλληλη απόσταση.

  Κλειστό κύκλωμα με βρόγχους σε πηγάδι, λίμνη ή θάλασσα

  Ο τύπος αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν είναι διαθέσιμο κοντά μας ένα πηγάδι ή λίμνη/θάλασσα,
  με βάθος το λιγότερο 2,5 μέτρα. Προσφέρει μειωμένο κόστος εγκατάστασης και υψηλή απόδοση.

 • Πλεονεκτήματα γεωθερμίας

  Πλεονεκτήματα γεωθερμίας

   

  Oικονομία ενέργειας
  Συνδυάζοντας την αποθηκευμένη στο έδαφος ενέργεια με περιορισμένη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, η γεωθερμία μειώνει δραματικά τις μηνιαίες δαπάνες για θέρμανση και κλιματισμό. Προσφέρει πλήρη απεξάρτηση από τις ανεξέλεγκτες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου και παρέχει δωρεάν ζεστό νερό χρήσης.

   

  Tέλεια άνεση
  Όχι μόνο θέρμανση αλλά και ψύξη το καλοκαίρι, έλεγχος της υγρασίας, φιλτράρισμα και δυνατότητα για παροχή νωπού αέρα στο χώρο. Η επιθυμητή θερμοκρασία ρυθμίζεται με άμεση ανταπόκριση, μεγάλη ακρίβεια κι, εάν είναι επιθυμητό, σε κάθε χώρο ξεχωριστά. Ιδιαίτερα αθόρυβο σύστημα.

   

  Aξιοπιστία
  Σε όλες τις συνθήκες περιβάλλοντος, υπερβολικού κρύου ή καύσωνα, ο γεωθερμικός κλιματισμός λειτουργεί ανεπηρέαστος με υψηλή απόδοση. Απαιτεί μηδαμινή συντήρηση.

   

  Eλεύθεροι χώροι
  Απελευθερώνει τους εσωτερικούς χώρους με υποδαπέδιο σύστημα ή κρυφούς αεραγωγούς. Καταργεί τελείως καυστήρες, δεξαμενές αλλά και το αντιαισθητικό εξωτερικό μηχάνημα των κοινών κλιματιστικών.

   

  Σώστε τον πλανήτη – Εξοικονομήστε χρήματα
  Η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό χώρων είναι σήμερα υπεύθυνη για περίπου το 20% της παγκόσμιας επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας με CO2. H γεωθερμία μειώνει τις εκπομπές αυτές στο 1/3, μηδενίζοντας μάλιστα την έκλυσή τους στο οικιστικό περιβάλλον. Απ’ όλες τις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι εκείνη που μπορεί να εφαρμοστεί αμεσότερα κι αποτελεσματικότερα στον κτιριακό τομέα, σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
  Η γεωθερμία είναι το οικονομικότερο και οικολογικότερο σύστημα θέρμανσης – κλιματισμού αυτή τη στιγμή στον κόσμο, για άνεση όλο το χρόνο, χειμώνα – καλοκαίρι. Είναι ο διάδοχος του ξεπερασμένου πλέον για περιβαλλοντικούς, λειτουργικούς και οικονομικούς λόγους λέβητα – καυστήρα (αερίου ή πετρελαίου). Τα πλεονεκτήματα συνεπώς της γεωθερμίας εστιάζουν στην «τσέπη» μας, την ποιότητα ζωής μας και βέβαια το περιβάλλον.

   

  Oι μηχανικοί της εταιρείας μας είναι στη διάθεσή σας για δωρεάν προμελέτη του κτιρίου σας κι εκτίμηση της οικονομίας που θα επιτύχετε.

Συχνές ερωτήσεις

 • Αν δεν μπορώ να εγκαταστήσω οριζόντιο γεωθερμικό σύστημα, υπάρχει εναλλακτική λύση;

  Υπάρχουν πολλές λύσεις γεωθερμικών εναλλακτών όπως το κατακόρυφο, ανοικτού κυκλώματος, βρόγχου σε παρακείμενα ύδατα (λίμνη, θάλασσα) κ.λπ.

 • Ποιο είναι το κόστος ενός πλήρους Γεωθερμικού συστήματος σε σχέση με άλλα συστήματα θέρμανσης - ψύξης ;

  Η μόνη επιβάρυνση είναι ο Γεωθερμικός εναλλάκτης, ο οποίος κοστίζει από 18 έως 22 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κλιματιζόμενης επιφάνειας.

 • Η γεωθερμία εφαρμόζεται μόνο σε κατοικίες;

  Η γεωθερμία δεν προορίζεται μόνο για τη θέρμανση – ψύξη μιας κατοικίας. Η εταιρεία μας έχει υλοποιήσει με μεγάλη επιτυχία γεωθερμικές εγκαταστάσεις για ξενοδοχεία, θερμοκήπια, κτίρια γραφείων. Γενικά η γεωθερμία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε εγκατάσταση που χρήζει θέρμανσης ή ψύξης.

 • Μπορεί η γεωθερμία να καλύψει πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες σε θέρμανση – ψύξη και ζεστών νερών χρήσης μιας κατοικίας;

  Σαφώς και μπορεί, χωρίς να θυσιάζεται τίποτα στην άνεση και την ποιότητα του κλιματισμού, δηλαδή θερμοκρασίες χώρων χειμώνα – καλοκαίρι 22ο-26οC ρυθμιζόμενη κατά βούληση, φιλτράρισμα του αέρα και σχετικό έλεγχο της υγρασίας στους χώρους.
  Επιπλέον με τη δωρεάν παραγωγή ζεστών νερών χρήσης, ο χρήστης μιας τέτοιας εγκατάστασης έχει εξοικονόμηση ενέργειας, σε σχέση με συμβατικά συστήματα.
  Η δυνατότητα της γεωθερμίας να συνδυάζεται και με υπάρχουσες εγκαταστάσεις, αλλά και με άλλα συστήματα κλιματισμού, την καθιστά το αδιαφιλονίκητο πρωτοπόρο σύστημα κλιματισμού στην ευελιξία και την εξοικονόμηση ενέργειας.

 • Η Δέλτα Τεχνική αναλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή μιας τέτοιας εγκατάστασης;

  Η εταιρεία μας αναλαμβάνει τη μελέτη – επίβλεψη της κατασκευής, την προμήθεια των μηχανημάτων, την προμήθεια και κατασκευή του γεωεναλλάκτη, καθώς και τους αυτοματισμούς, τη ρύθμιση και την εκκίνηση της εγκατάστασης.
  Με άλλα λόγια αναλαμβάνει, από την αρχή μέχρι τέλους, το έργο και το παραδίδει στον πελάτη «με το κλειδί στο χέρι».
  Επιπλέον, τα εξειδικευμένα κι εκπαιδευμένα στο εξωτερικό συνεργεία μας εγγυώνται για το άριστο αποτέλεσμα.

 • Πόσο γρήγορα θα κάνω απόσβεση του συστήματος;

  Η απόσβεση του σχετικά υψηλότερου αρχικού κόστους εγκατάστασης πραγματοποιείται συνήθως σε 3 έως 6 έτη, για το πιο συνηθισμένο σύστημα με τον οριζόντιο εναλλάκτη κλειστού κυκλώματος. Παρόλα αυτά, όσο μεγαλύτερο είναι το κτίριο και οι ψυκτικές-θερμικές ανάγκες, τόσο πιο γρήγορη είναι η απόσβεση. Για παράδειγμα, η γεωθερμία σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα κολυμβητήριο μπορεί να μειωθεί σε 1-2 χρόνια. Επίσης, στις περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να εφαρμοστεί η εναλλακτική του ανοιχτού κυκλώματος με πηγάδια (π.χ. ξενοδοχείο σε γειτνίαση με τη θάλασσα), η απόσβεση είναι και πάλι μικρότερη, διότι γλιτώνουμε το κόστος της σωλήνωσης / εναλλάκτη μέσα στο έδαφος.

Σας θεωρούμε πολύτιμους! Γίνετε Συνεργάτες μας!