Με μεγάλη δημοσιότητα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έλευση του «κύματος» ανακαίνισης κτιρίων, ως εμβληματική της πρωτοβουλία για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Και οι αντλίες θερμότητας βρίσκονται την κορυφή αυτού του κύματος που έρχεται !

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπεί στη δημιουργία τοπικών επιχειρηματικών ευκαιριών και πράσινων θέσεων εργασίας, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές CO2 και βελτιώνοντας την άνεση στη ζωή μας.

Τα κτίρια της Ευρώπης καταναλώνουν το 40% της ενέργειας που χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την ήπειρο. Καθώς τα τρία τέταρτα του οικοδομικού αποθέματος της ΕΕ είναι πεπαλαιωμένα και ενεργειακά ανεπαρκή, η ανάγκη για θέρμανση και ψύξη κτιρίων είναι υψηλότερη, ενώ αντίστοιχα υψηλοί είναι και οι λογαριασμοί που πληρώνουν οι καταναλωτές. Επιπλέον, με την χρήση  σε μεγάλο βαθμό ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) για τη θέρμανση των σπιτιών και των νερών χρήσης, αυτός ο τομέας είναι υπεύθυνος για πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών CO2.

Εξυπνότερα, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, επιτρέπουν περικοπές στο CO2, εξοικονόμηση κόστους και ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών στο ενεργειακό σύστημα.

Οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες λειτουργούν με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για την θέρμανση & τον κλιματισμό κτιρίων,  προσφέρουν μια απολύτως αξιόπιστη λύση. Είναι το κλειδί για τη μείωση των εκπομπών CO2 της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα μειώνεται και η ατμοσφαιρική ρύπανση και θα βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο. Ενδεικτικά, φτάνουν να είναι 5 έως 6 φορές αποδοτικότερες ενεργειακά σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες με ορυκτά καύσιμα, όπως δείχνει και το κατωτέρω διάγραμμα.

Επιπλέον, η λύση των αντλιών θερμότητας  βρίσκεται έτοιμη στην αγορά, εξασφαλίζοντας άμεσα χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Και τα οφέλη τους είναι ακόμη υψηλότερα, όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά, μπαταρίες και ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης ενέργειας.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η ανάπτυξη συστημάτων θέρμανσης που βασίζονται στο ηλεκτρικό ρεύμα (εξηλεκτρισμός της θέρμανσης), όπως οι αντλίες θερμότητας, θα οδηγήσει σταδιακά σε «εξυπνότερα» κτίρια. Με αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής αποκτά δύναμη : την ευελιξία και τη δυνατότητα να διαχειρίζεται ενεργά τα χρονικά διαστήματα κατανάλωσης του, όποιες ώρες οι τιμή του ρεύματος είναι φθηνότερη, αλληλοεπιδρώντας δηλαδή δυναμικά με το ηλεκτρικό σύστημα.

Τα κλειδιά στην εξέλιξη της ανακαίνισης κτιρίων με χρήση αντλιών θερμότητας είναι:

  • Πρώτον, το «κύμα ανακαίνισης» να ακολουθήσει ένα κοινό δρόμο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, παρά τα διαφορετικά σημεία εκκίνησής τους στην ενεργειακή μετάβαση.
  • Δεύτερον, η τρέχουσα φορολογία να αναπροσαρμοστεί ώστε να μην αποθαρρύνει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας έναντι των ορυκτών καυσίμων.
  • Τρίτον, να ενταθούν τα ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης (βλέπε Εξοικονομώ κατ’ οίκον) για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις μόνα τους.

Με βάση τα ανωτέρω που αναφέρονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται σαφές ότι το σύνολο του τεχνικού κόσμου στην Ευρώπη έχει υιοθετήσει τις αντλίες θερμότητας ως το βέλτιστο σύστημα θέρμανσης, κλιματισμού και ζεστών νερών χρήσης (all-in-one) για τις ανακαινίσεις κτιρίων και φυσικά για την ανέγερση νέων, απορρίπτοντας ως ξεπερασμένο οτιδήποτε βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα (π.χ. λεβητάκια φυσικού αερίου).

 

Πηγή : Eurelectric https://www.eurelectric.org/news/renovationwave1