Το Poitiers είναι ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο που βρίσκεται στη La Milétrie, μια περιοχή νοτιοανατολικά της πόλης Poitiers στη Γαλλία. Το νοσοκομείο παρέχει ιατρικές υπηρεσίες στους 110.000 κατοίκους της πόλης προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης: σύντομη διαμονή, παρακολούθηση και αποκατάσταση και μακροχρόνια περίθαλψη. Το νοσοκομείο αποτελείται από 5 εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 280.000 τ.μ. και προσφέρει 2.000 κρεβάτια και πρόσθετες ειδικές υπηρεσίες, όπως χειρουργικές αίθουσες, και μονάδες εντατικής θεραπείας.

Χάρη στην προσεκτική και επιμελή διαχείριση, το νοσοκομείο έχει εξαιρετική οικονομική απόδοση και είναι το κορυφαίο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στη Γαλλία. Αυτό του δίνει την δυνατότητα για μεγάλες επενδύσεις, ειδικά για αρχιτεκτονικά και τεχνικά του συστήματα.

Ο κ. Frédéric Marchal, Διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Poitiers, δήλωσε: «Χάρη στα θετικά οικονομικά μας αποτελέσματα, μπορούμε να καινοτομήσουμε και να επενδύσουμε στα πιο προηγμένα και υψηλότερης απόδοσης συστήματα. Είμαστε ένα από τα δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στη Γαλλία που συμμορφώνονται με το πρότυπο ISO 50001 από την άποψη της ενεργειακής απόδοσης.» Και προσθέτει: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην καινοτομία και βελτιώνουμε τα τεχνικά μας συστήματα όπως το σύστημα κλιματισμού μας».

Το νοσοκομείο έχει ξεκινήσει ένα έργο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο της πιστοποίησης ISO 50001 και έχει εφαρμόσει ένα επενδυτικό σχέδιο για την ανακαίνιση του συστήματος κλιματισμού.
Με στόχο τη μείωση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης του χώρου κατά 10% και περίοδο απόσβεσης περίπου 5 ετών, ο τεχνικός σύμβουλος αντικατέστησε τους δύο ψύκτες ηλικίας 30 ετών με ένα πολύ αποδοτικότερο ψυκτικό συγκρότημα.

Το νέο σύστημα κλιματισμού στο νοσοκομείο Poitiers βασίζεται στον 1 μεγαβάτ ψύκτη της σειράς TECS2 HFO της Climaveneta brand της Mitsubishi Electric. Η μονάδα διαθέτει έναν συμπιεστή Turbocor και εξοικονομεί ενέργεια, ειδικά σε μερικά φορτία. Επιπλέον, το ψυκτικό συγκρότημα TECS2 έχει μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα σε σύγκριση με οποιονδήποτε ψύκτη με screw συμπιεστή. Αυτό επέτρεψε στους υπεύθυνους του νοσοκομείου να τοποθετήσουν τον ψύκτη έξω, ακριβώς πάνω από το μηχανοστάσιο, εξοικονομώντας χώρο και διευκολύνοντας την συντήρηση.

Ο David Martineau, Διευθυντής Εργασιών & Υπηρεσιών στο Hervé Thermique, λέει: «Ο κύριος περιορισμός για το έργο αυτό ήταν η έλλειψη χώρου στο μηχανοστάσιο. Έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο για να βελτιστοποιήσουμε τις σωληνώσεις και τη διάταξη του εξοπλισμού για λόγους συντήρησης. Στο τέλος μπορέσαμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση εγκαθιστώντας τη νέα μονάδα ακριβώς πάνω από το μηχανοστάσιο.»

 

Δείτε εδώ το σχετικό video