Αύξηση πωλήσεων στις αντλίες θερμότητας  παγκοσμίως

Οι πωλήσεις των αντλιών θερμότητας αυξήθηκαν κατά 11% παγκοσμίως το 2022 , σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του IEA, και αναμένεται να διπλασιάσουν σχεδόν το μερίδιο τους στη θέρμανση κτιρίων ως το 2030

Αυτή η αύξηση σηματοδοτεί τη δεύτερη χρονιά διψήφιας ανάπτυξης του κλάδου και ένα ακόμα βήμα για ασφαλή και βιώσιμη θέρμανση.

Ρεκόρ πωλήσεων στην Ευρώπη

Οι βασικοί λόγοι για την αυξανόμενη ζήτηση, το χαμηλότερο κόστος θέρμανσης και τα κίνητρα των κυβερνήσεων. Στην Ευρώπη, οι αντλίες θερμότητας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40%. Ειδικότερα, οι πωλήσεις μοντέλων αέρα-νερού, που είναι συμβατά με τυπικά καλοριφέρ και συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% .

Το 10% παγκοσμίως

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αντλίες θερμότητας καλύπτουν περίπου το 10% των αναγκών θέρμανσης στα κτίρια σήμερα. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 100 εκατομμύρια νοικοκυριά, που σημαίνει ότι ένα στα δέκα σπίτια που χρειάζονται θέρμανση εξυπηρετούνται σήμερα από αντλίες θερμότητας.

Ωστόσο, οι πωλήσεις πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ πάνω από 15% ετησίως, για να καλύπτουν σχεδόν το 20% των παγκόσμιων αναγκών θέρμανσης στα κτίρια έως το 2030.

Προτεραιότητα οι πολυώροφες πολυκατοικίες και οι εμπορικοί χώροι

Οι πολυώροφες πολυκατοικίες και οι εμπορικοί χώροι θα πρέπει να αποτελέσουν τομέα προτεραιότητας ώστε οι νέες αντλίες θερμότητας που εγκαθίστανται να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές. Αυτό θα μειώσει το αρχικό και το λειτουργικό κόστος για τους καταναλωτές και θα μειώσει τις καταπονήσεις στα συστήματα ισχύος, ειδικά εάν συνδυαστεί με έξυπνα χειριστήρια για ευέλικτη λειτουργία.

Τα οικονομικά κίνητρα

Οι αντλίες θερμότητας είναι μια υπερ-αποδοτική και φιλική προς το κλίμα λύση, η οποία βοηθά τους καταναλωτές να εξοικονομούν χρήματα στους λογαριασμούς και επιτρέπουν στις χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Το τελικό κόστος από τη χρήση των αντλιών θερμότητας είναι συνήθως μικρότερο από τους λέβητες ορυκτών καυσίμων, χάρη στην υψηλότερη απόδοσή τους. Με τις σημερινές τιμές ενέργειας, η ετήσια εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά που μεταβαίνουν σε αντλίες θερμότητας μπορεί να κυμαίνεται από 285 ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έως 854 ευρώ στην Ευρώπη.

Η συνεχής ανάπτυξη στην ανάπτυξη αντλιών θερμότητας απαιτεί καλύτερες αλυσίδες εφοδιασμού

Οι εταιρείες με έδρα την Ιαπωνία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% της παγκόσμιας αγοράς και εκείνες στην Κίνα περίπου το 30%. Οι πέντε μεγαλύτεροι παγκόσμιοι κατασκευαστές έχουν την έδρα τους στην Ασία-Ειρηνικό. Ωστόσο, περίπου το ήμισυ της παραγωγικής ικανότητας των κατασκευαστών που έχουν την έδρα τους στην περιοχή αυτή βρίσκεται αλλού.

 

Πηγή ο Οικονομικός Ταχυδρόμος