Εννέα μεγάλης αλλά και μικρότερης κλίμακας δράσεις «Εξοικονομώ» (ή τύπου «Εξοικονομώ»), θα έχουν ενεργοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες – και το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2023 – με στόχο την επιδότηση παρεμβάσεων για την ενεργειακή απόδοση σε κατοικίες, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια.

Πρόκειται για προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. ευρώ τα οποία αναμένεται ότι θα αναθερμάνουν τον ευρύτερο κλάδο της κατασκευής και του real estate και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των ιδιοκτητών/χρηστών θωρακίζοντάς τους μεταξύ άλλων κατά της ενεργειακής κρίσης.

Ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το «Εξοικονομώ 2021», προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και δικαιούχους 87.578 νοικοκυριά (με σχετική απόφαση τον Αύγουστο εντάχθηκαν και οι 47.433 επιλαχόντες και τους κινητοποιούμενους πόρους να αναμένεται ότι θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. Πρόκειται για ένα από τα «κλασικά» προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών με παρεμβάσεις όπως είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η μόνωση κλπ, το οποίο θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα project από τότε που ξεκίνησε με την αγορά μάλιστα να προσβλέπει σε επόμενες αντίστοιχες δράσεις. Μάλιστα, στις σχεδιαζόμενες πράξεις στρατηγικής σημασίας στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή» του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, αναφέρεται νέα αντίστοιχη δράση προϋπολογισμού 625 εκατ. ευρώ το οποίο σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2023, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2025.

 

Διαβάστε περισσότερα στο www.michanikos-online.gr/